Mi az a social proof és miért elengedhetetlen bevételszerző elem?

2021.04.21.

1. ISMERETLENÜL IS A MINDENNAPJAID RÉSZE

A Social proof, azaz társadalmi bizonyíték a mindennapjaink része már gyerekkorunktól.

Emlékszel arra a mondatra szüleidtől, hogy „Edd meg szépen a tökfőzeléket, látod Jancsika is milyen szépen kanalazza!”

Majd fordult a kocka, és te is alkalmaztad, hogy kicsit megpuhítsd a terepet egy kettes matekdoga után: „De hát az egész osztálynak, 1-es, 2-es lett…” (és most biztosan hallod a választ is: Engem nem érdekelnek a többiek, engem csak a te jegyeid érdekelnek!!!!)

Vagy felnőttként ismerős a szitu? Nem akartál bulizni menni, de a társaságból mindenki mondogatta, hogy ez lesz életed bulija, nem hagyhatod ki, és végül a többiek miatt elmentél?

A közösséghez akkor is csatlakozunk, ha bizonytalanok vagyunk saját döntésünkben. Legegyszerűbb példa erre, ha ott állsz a svédasztal előtt, ahol mindenki sorban áll egy bizonyos ételért, a többiből pedig nem vesznek, a te érdeklődésed is az az egy fogja felkelteni. Nem mondtak semmit neked, de biztos vagy benne, hogy ők tudhatnak valamit, miért az a legfinomabb.

social proof

2. TEREMTS BIZALMI KÖZÖSSÉGET VEVŐIDNEK!

Amikor a vevőd ott van a magányos térben, lehet, hogy most először találkozik a termékeddel, az ajánlatoddal, akkor szomjazik a megerősítésre, arra, hogy őt meggyőzzék, segítsék a döntéshozatalban. Azok akik már megtapasztalták a kérdéses termék előnyeit, akik már kipróbálták, használják ezt.

A social proof tehát egy kihagyhatatlan és rendkívül hatékony meggyőzéstechnikai elem. Egy kutatás szerint a vevők 70%-a elolvassa a termékekről írt véleményeket, és 12x hatékonyabbnak találják ezeket, mint a cégnek a saját marketingjét.

3. A SOCIAL PROOF 5 TÍPUSA – MELYIKET HOGYAN ALKALMAZD?

A Social proofot nagyon változatos módon beépítheted a saját kommunikációdba. Nem csak a vevői vélemények tartoznak ebbe a körbe.

a. SZAKÉRTŐ BEVONÁSA

A profilod elismert, neves szakértője ajánlja a terméked, szolgáltatásod az ő felületein, avagy a felkérésedre a te saját honlapodon, közösségi oldalaidon.

Pl. Gyermekvitamint árulsz, melyet egy széles körben ismert gyermekorvos támogat, ajánl. (Anyuka társam, neked is Novák Hunor neve ugrott be? Vannak kevésbé megosztó személyiségek is, érdemes széles körben közkedvelt személyt választani 😊) Márkamegjelenéseiden felhasználhatod, hogy xy ajánlásával.

Rengeteg ilyet látni, van amikor nem személy, hanem egy szakértői szervezet áll egy márka mellé.

Tehát ha egy szakértő jelenti ki a termékedről cégedről, szolgáltatásodról, hogy jó, hatékony, akkor rögtön csökken a vevőd fejében a megvásárlással kapcsolatos kockázat.

Fordítva is elsülhet ez természetesen, ezért nagyon nagy körültekintéssel kell kiválasztani ezeket a szakértőket.

b. INFLUENCEREK

Igen, a napjainkban nagyon elterjedt influencer marketing is a social proof használatának egy típusa, az egy dolog, hogy nem mindenki alkalmazza helyesen, és az influencerek között is jócskán akad olyan, aki egyik nap a Coccolinot, másik nap a Lenort ajánlja.

Ha véleményvezért vonsz be a kommunikációdba érdemes minél inkább kreatívabb módon megtenni ezt. Ugyanis egyre kevésbé reagál a közönség egy sima posztra amit kitett egy ismertebb Instagram felhasználó.

c. VÁSÁRLÓI VÉLEMÉNYEK

Az egyik leghasznosabb, és legrégebbi social proof. Ugyanis valószínűsíthetően nincs mögötte semmilyen háttértámogatás, fizetett megjelenés.

A történetmesélés eszközével mutatja be, hogy hogyan oldja meg a terméked a vevő problémáját. A kommunikációd személyessé teszi, a véleményformálóval könnyű lesz azonosulni.

Mitől lehet igazán hatásos?

Ha valós emberek, valós visszajelzéseit névvel (B2B piac esetén cégnévvel), képpel teszed ki. Ne szerkessz bele, ne javítsd át!

Tökéletes útja ez annak, hogy kezeld a kifogásokat, kockázatokat.

Ne érezd cikinek, hogy véleményt kérsz vásárlóidtól. A vásárlást megköszönő, vagy után gondozó kommunikációdba építsd ezt bele mindenképp.

A Vizslafotózás az előző két pontot ötvözi kiemelkedő módon:

A fotózási csomagjaikat ismertető részhez, olyan mindenki által ismert és kedvelt személyek beszélnek a kutyafotós élményeikről, mint Kovács Patrícia színésznő, vagy Barabás Évi TV-s műsorvezető.

Ugyanezen az oldalon jelennek meg beszámolók valós képpel, teljes névvel a kutyák, és a Gazdik szemszögéből is.

Ráadásul az oldalt egy 100% Elégedettségi Garanciával zárják, kifejtve, hogyha nem azt kapják, amire számítottak, nem tetszik a fotózás, nem kell fizetni érte.

Van olyan aki ezek után elbizonytalanodik, hogy nem a legjobb helyre fog menni? 

Az oldal teljes felépítését ITT tudod megnézni. Ha tetszik a Vizslafotózás munkássága feltétlen kövesd be őket Instagramon és Facebookon is, szívből dolgoznak, nagyon profik és rengeteg karitatív munkát vállalnak az állatvédelemben.

social proof

Nem hagyhatom ki ebből a pontból a Your Perfect Design-t, aki kiváló szakértelmének, stílusérzékének, kedves, türelmes, maximalista személyiségének, és e kettő eredményeképpen a rengeteg rengeteg ajánlásnak, pozitív visszajelzésnek köszönheti azt, hogy márciusban már szeptemberig tele a naptárja.

Andi nem rest minden egyes ügyfélvéleményt, visszajelzést, kommentet megosztani, beépíteni a kommunikációjába. Nagyon magas szinten űzi ezt.

Az instagram oldalán külön highlight mappa van ezekre – szerintem lassan be is fog telni 😊

d. A TÖMEGEK VONZEREJE AZAZ TOPLISTÁK ÉS AJÁNLÁSOK

Mit jelent ez?

Ha kommunikálod magadról, hogy már több száz, több ezer ügyfél növekedett a segítségeddel, vagy a terméked esetében már túl vagy a 100 000. eladott példányon, akkor jobban azt fogja gondolni a potenciális vásárlód, hogy ez „tuti jó”.

Nevezd meg a best seller, TOP1 terméked egészen nyugodtan.

Hozz létre TOP listákat is:

Egyrészről az emberek imádják ezeket, kiváncsiak, izgulnak, hogy vajon mi/ki lesz a nyertes, a TOP1? Másrészről a döntéshozatalt nagyszerűen támogatják, segítik ezek.

Ajánlás: 

Webshopok előszeretettel alkalmazzák ezt az eszközt, hiszen egyszerűen lehet perszonalizálni az ajánlásokat: Betettél egy terméket a kosárba, és fel is villan:

„Mások akik ezt a terméket választották, még ezt a terméket tették be kosarukba.”

A közösség erejének és az upsellnek egy nyerő kombinációja ez!

A Booking.com-on amikor nézegeted a szállásokat 2 ilyen elem is felvillan:

„Még 11-en nézték meg az elmúlt 10 percben”

„Az utóbbi 1 órában 5 foglalás érkezett ide.”

+1 apróbetűs megjegyzésem:

Bár mindig azt mondjuk, nem az számít hányan követnek, hanem a közönséged minősége. Ezt abszolút fenntartom, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha a social mediában is megjelenik, hogy 500 000-en követnek, szemben az 500-al, az egy kívülállónak bizalmat ad.

e. TANÚSÍTVÁNYOK ÉS PECSÉTEK

Szinte minden területen osztanak valamilyen díjat évről – évre. Van ahol ezekre pályázni lehet, van ahol független szakértők választják ki a piac legjobbját.

Szépségnagydíj, Év honlapja 2021 stb. ezek biztosan ismerősek.

Emellett ha elvégeztél valamilyen tanfolyamot, mestervizsgát tettél, akkor annak is mindig tedd ki a tanúsítványát a honlapodra, vagy használd a kommunikációdban, hogy „mestere vagy” területednek.

A Bubbaland.hu egy hiánypótlóan prémium, baba termékeket forgalmazó hazai webshop, az oldalukon több helyen is kommunikálják, hogy termékeik többszörösen díjnyertesek:

social proof

Gyárts magadnak pecsétet!

Elhiszed, hogy már maga a pecséthez hasonlító forma egy jó benyomást kelt?

Miért ne lehetne ahhoz hasonlóan megjeleníteni, hogy hány napig vásárlod vissza a terméket, hány éve vagy a piacon, hány ezer elégedett ügyfeled van már?

Az Újvilág Ékszer Óra honlapján, a bannerek felett így jelennek meg az előnykommunikációs elemek – amelyikre rámész, az felnagyítódik:

 

social proof

f. USER GENERATED CONTENT – AZAZ A “FELHASZNÁLÓI TARTALOM” 

A hitelesek között is a leghitelesebb formája a social proofnak.

A vevőid, ügyfeleid saját maguk készítenek tartalmat (szöveges, képes, videós) a termékeddel, szolgáltatásoddal, s legtöbbször a social media felületeiken osszák meg ezt.

Mik tartoznak pontosan ide?

  • saját oldaladon hagyott értékelések, vélemények (Facebook vélemény, honlapodra írt hozzászólás)
  • kommentek, hozzászólások a te felületeiden és másokén, megemlítve téged
  • tartalmad megosztása, a legjobb ha saját szöveggel
  • saját képes, szöveges vagy videós anyagon oldalad betaggelése
  • unboxing videók
  • Céged értékelése / csillagozása a Google felületén – mindenképp szánj időt az esetleges negatív bejegyzések megválaszolására is!

Figyeld ezeket, és mindenképp repostold!

A Monello Baby&More a felhasználói tartalmat ötvözi a vásárlói véleményekkel egészen nagyszerű módon.

A honlapján külön menüpont épül ezekre, külön elnevezést is kapott ez a felület: „Büszkeségfal”

Mivel az anyuka közösség összetartó, egymást segítő, így a Monello – akik egy hazai prémium minőségű praktikus baba-mama termékeket forgalmazó márka – őszintén kéri a vásárlói segítségét, küldjenek képet használatban a termékekről, megsegítve ezzel sok másik anyuka döntését.

Ráadásul nem csak úgy kiteszik a kapott képet, és szöveget, hanem a különlegességük, hogy nem keveset foglalkozva ezekkel egy szép montázst készítenek, amit aztán a honlapjukon, és Fb oldalukon is megosztanak.

Van így az egésznek egy külön varázsa, az anyukák izgalommal várják mikor kerül fel az ő gyermekük a szeretett márka oldalára. Ráadásul valószínűleg ők, és a nagyik is biztosan megosztják a Monello posztját, növelve ezzel a márka elérését.

ITT tudjátok a teljes szöveget elolvasni.

social proof

A Monello-t akár az Influencer pontban is megemlíthettem volna, mert nagyon jól szervezik azt is, ITT tudod megnézni hány ismert anyuka írt már róluk véleményt, küldött képet a termékekről.

A márka alapítójával Eszterrel még 2018-ban készítettem interjút, azóta sokat változott a marketingkommunikáció, de mindenképp érdemes elolvasni ITT.

Sikerük egyik alapja Eszter fáradhatatlan kitartása, munkája, hozzáállása.

g. EGYÜTTMŰKÖDÉSEK, PARTNEREK, MEGBÍZÓK KOMMUNIKÁLÁSA

Rendkívül építi a bizalmat és a hitelességet, ha megjeleníted kikkel működsz együtt, milyen termékekkel dolgozol. Ne hagyd ki ezen partnercégek logoit a saját oldaladról.

Kiket ne hagyj le semmiképp a fizetési oldaladról?

Azokat a pénzügyi szolgáltatókat és bankkártyatársaságokat akikkel együttműködésben vagy. Jó ha látják, hogy komoly világcégekkel van lekötött szerződésed. 

+1 MIT TANULHATSZ A BOOKING.COM-TÓL?

Irány a booking.com 

Kezdj el böngészni, és figyeld meg a rengeteg social proof elemet amelyre építenek.

A szállás értékelések, a valós vélemények (csak az értékelhet, aki ténylegesen a booking.com-on keresztül foglalt az adott szállásra).

Ezeken az alapvető elemeken túl a keresési beállításoknak megfelelően tájékoztat, hogy pl. – ha 2 felnőtt utazót állítasz be –

Páros utazásokhoz mások milyen pontszámra értékelték az adott szállást.

Az, hogy hányan nézték meg, és hány foglalás érkezett az elmúlt időszakban szintén azt sejteti a böngésző fejében, hogy „Akkor ez csak jó lehet”.

Ráadásul ha fogytán vannak a szállás szobái, még azt is ki szokták tenni, hogy sürgessék a foglalást:

„Ezen a szálláshelyen már csak 1 ilyen típusú szoba szabad”

Az ilyen üzenetek szintén azt a gondolatot indítják el a fejekben, hogy ez biztosan nagyon jó hely, ha itt már ennyien foglaltak.

 

4. A SOCIAL PROOF OLCSÓ MARKETING ESZKÖZ IS LEHET

A fenti eszközök alkalmazására nem kell százezreket költened, de bizonyítottan már napi egy visszajelzés, pozitív vélemény akár 20%-kal is növelheti a bevételed.

…és elég csak a saját fejeddel gondolkoznod, ha be akarsz szerezni egy új dolgot, akkor először utána olvasol, átnézed a véleményeket, zárt csoportokban akár még kérdezel is, hátha van másoknak már benyomása.

A vásárlók jóval több, mint a fele nem vesz meg úgy egy új terméket, próbál ki szolgáltatást, hogy ne olvasott volna utána.

Hogyan lehetnek véleményeid?

Azokon a social proof elemeken túl, amelyeket te is létre tudsz hozni, vagy te is tudsz rajta dolgozni (együttműködés szakértővel, influencerrel, stb. )

A legegyszerűbbre kell gondolnod, KÉRJ a vevőidtől!

Mi a legrosszabb ami történhet?

Nem kapsz választ, de hidd el, ha valaki nagyon elégedett, akkor segíteni fog téged ezzel!

Göblyös Pétert, a Vizslafotózás alapítóját, fotósát kérdeztem, ők hogyan jutottak el social proof-ban erre a magas szintre, milyen út vezetett idáig?

“El kell dönteni, hogy valóban akar-e az ember visszajelzést, valódi visszajelzésre vágyik-e, vagy csak arra, hogy megveregessék a vállát.
El kell jutni oda, hogy valóban meg akarja tudni, kíváncsi legyen másnak a véleményére, akkor is, ha az nem kifejezetten pozitív.
A valódi kritikát nem mindig egyszerű elfogadni, de rengeteget lehet fejlődni ezekből. 
Mi ebben nagy utat jártunk be, nem volt egyszerű, mindig kicsit megbántva érzi magát az ember, de belegondolva, ezek a legértékesebbek, ezek hozzák el a fejlődést.”

Ha szeretnéd, hogy átbeszéljük a saját vállalkozásod személyreszabott lehetőségeit, szeretnéd kihasználni és kamatoztatni a social proof-ban rejlő lehetőségeket keress meg és szívesen segítek neked!