#aludjcsakéndolgozom

Interjú Garzóné Pálocska Andreával, a Your Perfect Design alapítójával

Elő szokott fordulni, hogy a munkán jár az eszem a közös játék közben, sőt ilyenkor szoktak eszembe jutni a legjobb ötletek és néha bizony van lelkiismeret furdalásom is emiatt. 

2020.12.17.

Andreával még nem találkoztam személyesen, de nem volt kérdés, hogy miután neki köszönhetem többek között a saját imádott honlapomat az elsők között szeretném meginterjúvolni – sajnos a helyzet és a távolság miatt maradtunk megint az online térben – mindemellett tökéletesen képviseli azt, amit én az #aludjcsakéndolgozom alatt értek, a webdesign művészetét és a honlapok készítését kislánya mellett fejlesztette fel nagyon magas szintre, nagyrészt az alvásidők alatt és este, éjszaka.  Mindez a munkája pontosságára,  sőt a határidők betartására semmi kihatással nincs. Precíz, maximalista és tiszteletben tartja az ügyfeleit, amit ígért, azt teljesíti.

Bámulatosan elegáns munkáiba szerintem a tudta nélkül mindig becsempészi a saját egyéniségét is, hiszen ő is egy finom, végletekig kedves nő.

Andi őszintén válaszolt kérdéseimre, válaszaiban kitért arra miért nem érezte sikeresnek magát előző munkájában, mi az a kommunikációs lehetőség, amelyből ő a legtöbbet profitált, és elárulja mi a családjával közös álmuk, amiért nem kérdés számára, hogy ő esténként nem lecsukja, hanem felnyitja a laptopját.

1. Közgazdászként marketing szakirányon végeztél, majd könyvelőként dolgoztál alkalmazotti jogviszonyban nem is kevés ideig – 9 évig. Időközben, mint a filmekben egy akkori kolleganőd megmutatta neked egy webdesign tanfolyam hirdetését és rögtön érezted, hogy EZ az. Időközben várandós lettél a kislányoddal – A könyvelői állásodból mentél el szülni? Lényegében mondhatjuk, hogy abszolút a kislányod fejlődésével párhuzamosan fejlesztetted magad és lettél jobb és jobb, sikeresebbnél sikeresebb a honlaptervezésben? Azért tudjuk, hogy egy ilyen pici gyerek mellett ez nem egyszerű. Hogy sikerült időt fordítani a kialakulóban lévő új hivatásodra is?

Így van, főállás mellett kezdtem el webdesignt tanulni és a tanfolyam kellős közepén lettem várandós. A könyvelői állásomból mentem el szülési szabadságra és még gyorsan elkészítettem a vizsgamunkám, azaz az első honlapom, még a szülés előtt. 

Nagyon szerettem volna vállalkozni, mert tudtam, hogy sokkal többre vagyok képes. Könyvelőként egyáltalán nem éreztem sikeresnek magam és ez nem hagyott nyugodni. Azt is tudtam, hogy ahhoz, hogy valami teljesen új dologban kipróbáljam magam, csak a kislányom első két éve áll rendelkezésre, hiszen ez az az időszak, amíg minden kisgyermekes anyuka korábbi fizetésének egy jó részét megkapja, így nincs akkora kockázat. Sietnem kellett. A 2. év végére tudnom kellett, hogy menni fog-e a dolog vagy sem. Egy éves volt a kislányom, amikor bele tudtam vágni. Rengeteget dolgoztam éjszaka és a mai napig is szükség van rá. Viszont mire a kislányom két éves lett, már pontosan láttam, hogy hónapokra előre tele a naptáram és igenis van igény arra, amit nyújtani tudok. Jelenleg az akkori fizetésemnek többszöröse az átlagos bevételem egy hónapban.

2. Teljesen organikusan, online hirdetések nélkül építetted fel a saját branded egy igen komoly szintre. 2020 őszén már csak 2021 első félévére tudsz pl. vállalni új honlap kivitelezést. Hogy látod mi az az eszköz, metódus, ami leginkább segített téged, hogy rövid idő alatt ide eljuss?

Igen és erre büszke is vagyok, hogy tényleg soha nem kellett hirdetnem ahhoz, hogy legyenek megbízásaim. Úgy gondolom, hogy az ügyfélkezelés az egyik legnagyobb erősségem és az ügyfeleim elégedettsége az, amelyből marketing szempontból a legtöbbet profitáltam.

Tökéletes honlap nem létezik, de én mindig arra törekszem, hogy a megbízóm számára tökéletes legyen a végeredmény. Pontosan ez az, ami miatt folyamatosan tovább ajánlanak engem. Most éppen így december közepén az utolsó áprilisi szerződést írjuk alá a napokban, így legközelebb már csak májusra lesz szabad időpontom honlapkészítésre.

3. Pedig azt gondolom nincs egyszerű dolgod a saját kommunikációd tervezésével, mert lényegében egy olyan dolgot csinálsz, olyan dologról kell kommunikálnod amit otthon nem tud a követőtáborod megcsinálni, leutánozni. Tehát edukációs posztok kizárva.

Ha valaki érintett célcsoportod és honlapra van szüksége bekövethet, de miután elkészült neki, akár irrelevánsak is lehetnek a te tartalmaid.

Mégis azt látom, hogy az ahogyan te bemutatod a munkáid, ahogy ötletes, apró tippeket adsz (pl. miért fontosak a jó honlapfotók) megtartják a követőid, sőt szépen gyarapszanak is. De ami a számoknál sokkal fontosabb, hogy példásan váltasz ki interakciót.

Én úgy látom ez amiatt (is) van, mert szimplán szemet gyönyörködtető ahogy a tartalmaid felöltözteted és mert a személyiséged egyre inkább belecsempészed a posztjaidba, tartalmaidba. Mennyire nehéz a saját tartalmad tervezése, tudatosan, stratégia mentén haladsz ebben?

Megmondom őszintén, hogy nincs stratégiám. Érzésből kommunikálok a felületeimen. Igyekszem folyamatosan jelen lenni és szép, érdekes tartalmakat gyártani, amiken keresztül megismerhetik a követőim a munkáimat, kicsit az ügyfeleimet is és a mindennapjaimat.

Rendszeresen megosztom az ügyfélvisszajelzéseket is és az utóbbi időben már videós tartalmakat is készítek, amiket egészen megkedveltem.

4. Mondhatom, hogy én a feed-ed miatt bíztam rád rögtön 3 weboldal– köztük a sajátom – tervezését is. Azóta még zseniálisabb amit instagramon csinálsz. Puzzle feedet építesz, de úgy, hogy minden egyes posztnak külön is van létjogosultsága.

Ha valakitől, tőled biztosan elfogadnám az instagram feedtervező tippeket. És a jó hír, hogy ezt már bárki meg is teheti, hiszen a hetekben debütált új szolgáltatásod az Instagram feedtervezés.

Emlékszel arra a pillanatra amikor kipattant ez az ötlet a fejedből? Érdekelnének a részletek – miből érezted, hogy ez hiánypótló lesz, kiknek nyújt ez a szolgáltatás segítséget, mi az a plusz amit kap az aki – hozzátenném, hihetetlenül jó áron – megrendeli ezt tőled?

Maga az ötlet nem az én fejemből pattant ki, hanem a sógornőm javasolta, hogy legyen erre egy tanfolyamom, hiszen neki is szakoktatóként több online képzése elérhető szépségszakemberek számára. Ezen túl más is megerősítette, hogy szükség lenne hasonló képzésre és tudtam, hogy vannak, akik szívesen tanulnának tőlem erről. Azt, hogy az Instagram Feed Tervező Online Kurzus a puzzle feedek elkészítésére fókuszáljon, azt már én döntöttem el így. Tervben van a fejlesztése is, így valószínű emelkedni fog az ára hamarosan, így aki szeretné megvásárolni, még idén biztosan kedvezőbb áron megteheti. Viszont kitaláltam néhány hasznos anyagot, amivel mindenképp szeretném bővíteni az oktatóbázist.

Azoknak nyújt segítséget ez az anyag, akik szeretnének profi designnal indulni ezen a felületen vagy meglévő Insta oldalukat szeretnék lenyűgözővé tenni egy szép feeddel, ezáltal több követőt szerezni. Hiszen az első benyomás nagyon meghatározó, amikor valaki rátalál a profilunkra és a puzzle feed nyújtotta látvány ebben maximálisan segítséget nyújt, emellett persze nagyon fontos a megfelelő kommunikáció is a siker érdekében.

Nagy boldogság nekem, hogy már közel 70 fő tanul velem a kurzuson és számos szép új feed is született.

5. Ha éjfél körül írok neked, szinte 100%, hogy válaszolsz is még aznap, vagy másnap hajnalban. Én sosem voltam jó időgazdálkodásban, most, hogy kevesebb és drágább lett a szabadidőm, tudatosan igyekszem kihasználni és maximalizálni amennyire csak lehet. Te hogyan igyekszel beosztani az idődet úgy, hogy életed legfontosabb valakijére, a kislányodra is jusson minőségi, és amikor vele vagy ne a munkán kattogj még/már, és legyen energiád játszani vele, 100%-ot kapjon belőled?

Ez talán a legnehezebb, hiszen egy vállalkozó nem csak munkaidőben vállalkozó. Előfordul, hogy hétvégén csörög a telefonon vagy késő délután érkezik egy fontos email, amire reagálnom kell. A hétvégéket mindig együtt töltjük és igyekszünk olyan programomat kitalálni, amely mindannyiunknak örömet okoz, de hétvégén is szinte minden este dolgozom. Hétköznapokon pedig délutánonként jut egy kis idő egymásra, de őszintén, nagyon nehéz lekapcsolni az agyam a munkáról.

6. Nekem szokott lelkiismeretfurdalásom lenni emiatt, érdekelne őszintén a te helyzeted. Elő szokott fordulni, hogy amikor a kislányoddal vagy, játék közben a fejedben egy következő munkád főoldali tervét rakod össze? Mennyire tudod különválasztani az egy napba belezsúfolt különböző női szerepeid?

Elő szokott fordulni, hogy a munkán jár az eszem a közös játék közben, sőt ilyenkor szoktak eszembe jutni a legjobb ötletek és néha bizony van lelkiismeret furdalásom is emiatt. Muszáj több funkciósnak lennem, mert egy vállalkozó 0-24-ben vállalkozó, ami számos kötelezettséggel jár, és ezeket akkor is teljesíteni kell, amikor éppen a gyermekemmel vagyok vagy egyéb elfoglaltságaimnak teszek eleget.

Szerencsés vagyok, mert olyan környezet vesz körül, amelyik ezt tolerálja és maximálisan támogat ebben.

7. Lassan nálunk is aktuális lesz a bölcsikérdés. Nagyon érdekelne a te meglátásod. A munkád miatt döntöttetek úgy, hogy Lettivel kipróbáljátok a bölcsit, vagy már születése előtt volt egy határozott véleményed a bölcsi mellett?

Majdnem 2 éves volt Letti, amikor elkezdtük a bölcsit. Akkor már elég sok munkám volt és kezdtem elfáradni a folyamatos éjszakázásban. Viszont egyébként is úgy gondolom, hogy ennyi idősen már jót tesz a gyerekeknek a szocializálódás, a közösség, hogy új dolgokkal ismerkednek meg.

8. Előfordul olyan, hogy pihensz, feltöltődsz, kikapcsolódsz – mennyire tudatosan figyelsz arra, hogy az egyensúly meglegyen?

Nagyon ritkán adok magamnak időt a kikapcsolódásra. A pihenés pedig nekem egyenlő az alvással és a munkám az, ami feltölt.

Ha választanom kell szombat este, hogy megnézzek egy jó filmet vagy dolgozzak egy kicsit egy finom pohár bor mellett, akkor mindig a munka győz. Rengeteg a megkeresésem folyamatosan és nagyon nehezen mondok nemet, ezért általában túl sok munkát veszek a nyakamba. Nem szeretném, hogy ez hosszú távon így maradjon. Szeretnék több időt a családomra, a saját fejlődésemre, magamra.

9. Jöjjön a tipikus interjúkérdés – hogy látod magad 5 év múlva? Milyen álmod van, ami publikus lehet és megvalósításra vár (akár szakmai, akár magán vonatkozású)?

Jó sok cél van előttem/előttünk a férjemmel a következő 5 évre.

Ha a szakmai céljaimmal kezdek, akkor szeretnék olyan passzív jövedelemforrásokat kialakítani, amelyekkel segíteni tudom a kezdő vállalkozásokat és emellett szeretném elérni, hogy kényelmesebb munkarendben dolgozhassak. Ahhoz, hogy ezt a célt elérjem, még sokat kell dolgoznom és régóta töröm is a fejem ennek megvalósításán. Ez most a legnagyobb kihívás nekem.

Emellett pedig a férjem is az eddigi alkalmazotti lét után januártól önálló ügyvédként fog tevékenykedni, ami pedig extra izgalmat jelent nekünk. A marketing feladatok ellátásával szeretném őt erősíteni és bízunk benne, hogy végül sikert hoz számára is ez a lépés.

Egyébként pedig nagy vágyunk, hogy egy csodaszép kertes házban élhessünk, így van miért dolgozni mindkettőnknek.

10. Ha adna Neked valaki 24 órát, amit csak magaddal foglalkozva, egyedül, minden percét a saját kedved szerint „beosztva” tölthetnél el, elfogadnád-e egyáltalán, és ha igen, hogy telne ez a napod?

Annyira jókat kérdezel, mintha egy pszichológussal beszélgetnék. 🙂 Hát, természetesen elfogadnám és nagyon élvezném. Elmennék fodrászhoz, kozmetikushoz, shoppingolnék és olvasnék egy könyvet. Ha lehet, akkor a barátnőimmel is találkoznék egy finom kávéra és egy jó beszélgetésre. Imádnám!

Mit is kívánhatnék? Azt, hogy hamarosan a csodaszép kertedből szakítsd le a legszebb szál bazsarózsákat, melyek díszíthetik a dolgozóasztalod, ahol minél több csodálatos honlappal okozz sok örömet másoknak. 

Kedves Olvasóm, ha ajánlanál nekem olyan anyukát, aki a családi feladatai mellett egészen bámulatosan helyt áll saját vállalkozásában is, kérlek küld el nekem Instagram vagy Facebook üzenetben!